In de quarantaine-periode zijn we veel meer thuis, we werken vanuit thuis en zien daardoor meer reclame en aanbiedingen. Door bedrijven worden ontzettend veel nieuwsbrieven verzonden. Uiteraard met een opsomming van de genomen maatregelen maar ook vaak met acties. Die constante stroom aan acties en aanbieding doet een beroep op onze drang om te kopen. Bedrijven verleiden je om te kopen.
Daarnaast hebben we ook gezien dat er gehamsterd wordt. Het lijkt wel het einde van de wereld en veel mensen willen dan niet graag zonder spullen zitten.
Al met al staat Instagram vol met foto's en videos met stapels pakketjes, zien we volle winkelwagentjes en een goede gevulde voorraadkast. Voor veel mensen zal de 1e quarantaine-maand dan ook een dure maand zijn geweest.
Van nature zijn we erg gevoelig voor die verleidingen om te kopen. We reageren vanuit kuddegedrag en een bepaalde Fear of missing out. Maar wat kun je nu eigenlijk doen tegen die koopverleidingen? Hoe kun je ervoor zorgen dat de resterende quarantaine-periode je bankrekening niet leegtrekt?
Tip 1:
Onthoud dat de verkoper bewust is van ons koopgedrag. Er zijn vele studies naar dit onderwerp bekend en hier wordt dan ook op ingespeeld. Bij de grote bedrijven zijn hier zelfs hele afdelingen dagelijks mee bezig. Weet dat dit gebeurt en ben je hier van bewust.
Tip 2:
Blijf kritisch naar de prijs kijken. We kennen allemaal de verhalen over bedrijven die een week voor een aanbieding hun prijzen snel even verhogen. Dat lijkt die week later een goede aanbieding, echter de prijs is dan totaal niet voordelig.
Tip 3:
Denk voor het kopen goed na en neem je de tijd. Een koopbeslissing hoeft in de meeste gevallen niet a la minute gemaakt te worden. Je hebt dus gewoon tijd om er nog eens over na te denken. Die schoenen die je hebt gezien lopen heus niet weg! Jezelf de vraag stellen of je dit product echt nodig hebt werkt ook vaak erg goed.
Tip 4:
Weet wat je kunt uitgeven en blijf daar bij. Maak een budgetplan waarin je inzichtelijk maakt hoeveel je kunt uitgeven. Zo kun je veel bewuster uitgaven doen en ook bewust een keuze maken om die uitgaven beter even uit te stellen.
Comentarios