top of page

Is het verstandig om geld te lenen?


Geld lenen bij familie, een creditcard, koop op afbetaling, allemaal vormen van geld lenen. Is het wel verstandig om geld te lenen?


Wanneer je graag iets wilt kopen, maar dit niet meteen kunt betalen, is er tegenwoordig een groot aantal manieren om geld te lenen. Denk maar aan de creditcard, de dure smartphone bij je telefoonabonnement en de private lease constructie. Allemaal heel handig als je dingen graag snel wilt hebben en hiervoor niet wilt sparen. Maar waar moet je rekening mee houden?


Stel je altijd eerst de vraag of het noodzakelijk is dat je geld gaat lenen. Heb je het nu echt nodig? Kun je echt niet sparen? Kun je de lening wel terugbetalen?


Vaak zijn leningen maar een tijdelijke oplossing. Onthoud waarom het nodig is om geld te lenen; je wilt nu graag iets kopen maar je hebt er nu het geld niet voor.

Kijk daarom eerst goed naar je budget en krijg inzicht in je maandelijkse inkomsten en uitgaven. Zorg dat je administratie volledig op orde is zodat je een goed beeld krijgt van je financiële situatie.


Houd er rekening mee dat geld lenen ook problemen kan opleveren. Zo kan geld lenen bij familie of vrienden ruzie veroorzaken. Zorg dan ook dat je in deze gevallen een overeenkomst opstelt waarin je alles goed vastlegt.


Door te kiezen voor achteraf betalen kies je vaak ook onbewust voor een duurdere aankoop. Je krijgt immers meer tijd om het bedrag te betalen en kiest dan net iets sneller voor de duurdere variant. Houd hier rekening mee bij het maken van je keuze.


De nieuwe betaalmogelijkheden maken online aankopen een stuk makkelijker waardoor je meer koopt. Dat makkelijker maken van geld lenen zorgt ervoor dat er steeds meer leningen worden afgesloten. De hoeveelheid aan leningen kan ervoor zorgen dat je deze niet meer op tijd kunt terugbetalen. Je wordt dan geconfronteerd met betalingsproblemen. Leen dus vooral niet als je al schulden hebt en zorg eerst voor afbetaling van deze schulden. Hou ook een lijst bij met de leningen die je aangaat. Op die manier krijg je overzicht en inzicht in de leningen die er lopen.


Het lenen van geld is vaak niet gratis. Rood staan bij de bank kost je rente. In dat private lease contract wordt rente berekend. En ook die tv die je koopt op afbetaling kost rente. Houd er dus rekening mee dat je meer betaalt dan de oorspronkelijke productprijs. Stel je ook altijd de vraag of je die meerkosten kunt en wilt betalen.


De mogelijkheden om te lenen zijn bijna eindeloos, maar houd er rekening mee dat geld lenen vaak ook geld kost en voor grote problemen kan zorgen. Op de lange termijn ben je dus beter af zonder kleine leningen.106 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page