top of page

Hoe lees je de energienota?

Misschien wel het meest onbegrijpelijke stuk dat bestaat.. De energienota. Wat staat daar nu allemaal op?

💫 Verbruik

Laten we maar meteen met het belangrijkste beginnen. Het verbruik. Hoeveel gas/elektra heb jij het afgelopen jaar verbruikt.

Daar is verder weinig bijzonders aan maar check wel heel even of de meterstanden die op de nota staan overeenkomen met de standen die je hebt doorgegeven.

Heb je een slimme meter? Dan zijn de standen ook inzichtelijk en is het altijd goed deze even te controleren.


Mocht je nu denken wat heb ik een enorm verbruik, schakel dan even met je energieleverancier. Misschien is er wel sprake van een lekkage of wordt er iets fout doorgegeven.


Wil je zelf controleren of er sprake is van een lekkage? Schrijf dat voor het slapen gaan je meterstanden op, schrijf deze in de ochtend weer op. Doe dat een week lang.

Mocht er in de nacht veel verbruikt worden dan is er waarschijnlijk iets aan de hand.

Raak niet meteen in paniek. Het kan ook zijn dat je in de nacht de wasmachine aanhebt of dat je een oude vriezer hebt die veel verbruikt.


💫 Leveringskosten

Gas en elektra is helaas niet gratis, daar zal voor betaald moeten worden. Hoeveel? Dat is afhankelijk van je verbruik van de vaste leveringskosten en de variabele leveringskosten.


De vaste leveringskosten zijn een vast bedrag per maand en is niet afhankelijk van je verbruik. Deze kosten verschillen per energieleverancier. Bij een vergelijking tussen leveranciers is het goed om hier even naar te kijken.


De variabele leveringskosten zijn afhankelijk van je verbruik. Ook deze kosten verschillen per leverancier. Dus ook hier, bij een vergelijking, let hier op.


💫 Netbeheerkosten

Dit is een post die je niet kunt wijzigen. Je kunt namelijk niet kiezen wie je netbeheerder is. In Limburg hebben we bijvoorbeeld Enexis. De netbeheerder zorgt voor de aanleg en onderhoud van het energienet. Tevens zorgt deze beheerder voor het transport van stroom en gas.


💫 Belastingen

Leuker kunnen we het niet maken. Maar ook over je gas en elektra betaal je belasting. Wist je dat dit ongeveer de helft van je rekening is?


💫 Termijnbedrag

De eerste keer dat een termijnbedrag wordt bepaald zal worden geschat hoeveel verbruikt gaat worden. Dit is afhankelijk van het aantal personen in de woning en het soort woning. Er zit nogal een verschil tussen een eenpersoonsappartement en een villa met 5 kinderen.


Aan het einde van een jaar geef je de meterstanden door. Aan de hand van die standen wordt een jaarafrekening opgesteld. Het kan dat je geld terug krijgt of bij moet betalen. Aan de hand van dat bedrag wordt ook een nieuw termijnbedrag vastgesteld. Zo wordt voor het volgende jaar voorkomen dat je veel terug krijgt of veel moet bijbetalen. Het is echter altijd mogelijk om je termijnbedrag zelf aan te passen.


Zeker niet vergeten: je contract vergelijken. Hoe vaak doe jij dat? En stap je wel eens over?


34 weergaven1 opmerking

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page