top of page

Gevolgen coronavirus

Het coronavirus heeft Nederland in zijn greep en verspreidt zich in hoog tempo over de hele wereld. Door de uitbraak van het coronavirus heeft de regering besloten om o.a. de horeca, sportclubs en musea te sluiten. Ook houden veel bedrijven en winkels de deuren gesloten om eventuele besmetting te voorkomen. Dit met economische problemen als gevolg. Waar kunnen werkgevers een beroep op doen in deze crisistijd?

De regeling Werktijdverkorting (Wtv) is een regeling waar werkgevers een beroep op kunnen doen indien zij tijdelijk minder of geen werk hebben voor hun werknemers. De regeling Werktijdverkorting (Wtv) is stopgezet als ‘corona-maatregel’. Het kabinet heeft de tijdelijke Noodmaatregel Overbrugging voor Werkbehoud (NOW) geïntroduceerd. Werkgevers kunnen nu een aanvraag doen bij dit noodfonds voor een substantiële tegemoetkoming in de loonkosten. Bedrijven die meer dan 20 procent omzetverlies verwachten door de crisis kunnen deze tegemoetkoming aanvragen. Deze tegemoetkoming kan oplopen tot maximaal 90% van de loonsom afhankelijk van de omzetdaling. Dit geldt alleen als het bedrijf geen mensen ontslaat en de salarissen van de werknemers doorbetaald. Welke gevolgen heeft dit nu voor de werknemers? Hieronder een aantal handige weetjes voor werknemers.

Indien er minder werk is binnen het bedrijf vanwege het coronavirus moet de werkgever het volledige loon doorbetalen aan zijn werknemers. De NOW is voor werknemers voordeliger dan bovengenoemde Wtv. Je bent als werknemer namelijk verzekerd van het feit dat je je volledige loon behoudt. Daarnaast mag de werkgever de werknemer niet ontslaan wegens bedrijfseconomische redenen in de periode dat de werkgever een tegemoetkoming ontvangt. Ook kan de werkgever de werknemer niet verplichten om verlofdagen op te nemen.

De tegemoetkoming in de loonkosten heeft geen invloed op de WW-rechten van de werknemer en de hoogte hiervan. De NOW staat namelijk los van de WW-uitkering waardoor de hoogte en de duur van de opgebouwde WW-rechten ongeschonden blijven.

De regeling betekent niet dat jij als werknemer vrijgesteld bent van de plicht om te werken. Werkgever en werknemer kunnen hieromtrent afspraken maken, zoals mogelijk het verrichten van andere werkzaamheden of werken vanuit thuis. Dit is afhankelijk van het type bedrijf en de aard van de werkzaamheden.

De regeling geldt ook voor werknemers met een flex-contract, zoals mensen met een 0-uren contract of oproepkrachten. Zo kunnen ook deze werknemers in dienst blijven en loon ontvangen. Zelfs uitzendbureaus kunnen een tegemoetkoming in de loonkosten aanvragen voor de uitzendkrachten die bij hun in dienst zijn.

Je werkgever moet zorg dragen voor een veilige en gezonde werkplek. Indien je op een plek werkt waar je kans loopt op besmetting dan moet de werkgever er alles aan doen om risico’s in kaart te brengen en deze te verkleinen door beschermingsmateriaal aan te bieden. Bijeenkomsten met meer dan 100 personen zijn in heel Nederland verboden.

Vanuit de overheid luidt het advies om zoveel mogelijk vanuit thuis te werken, maar er is geen verbod om naar het werk te gaan. Als de werkgever van mening is dat de werknemer zijn werkzaamheden op de vaste werkplek moet uitvoeren, dan is er op basis van de arbeidsovereenkomst geen reden om toch thuis te blijven. Indien een werknemer makkelijk vanuit thuis kan werken moet de werknemer hiervoor in de gelegenheid gesteld worden. Het coronavirus kan zich namelijk verspreiden op plekken waar mensen dicht op elkaar zitten, zoals op kantoor of bijvoorbeeld in het openbaar vervoer. Mocht er sprake zijn van bepaalde klachten die door het RIVM zijn genoemd zoals hoesten en koorts hebben dan ben je zelfs verplicht om thuis te blijven. Werknemers die zogenoemde ‘vitale beroepen’ uitvoeren moeten naar hun werk komen, tenzij er sprake is van bepaalde klachten.

Mocht je ondanks het treffen van alle voorzorgsmaatregelen helaas toch besmet zijn met het coronavirus dan krijg je je loon gewoon doorbetaald, want voor ziek zijn door het coronavirus gelden de standaard regels als voor loondoorbetaling bij ziekte.

Heeft u nog meer vragen over dit onderwerp? Wij helpen u graag deze te beantwoorden. Neem gerust contact met ons op via tel. 0475-206040 of stuur een email naar info@rurabewind.nl.


18 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page