top of page

De kosten van een huisdier

Ieder jaar op 4 oktober vieren we dierendag. Een dag die speciaal in het leven is geroepen om de dieren extra aandacht te geven. Het overgrote deel van Nederland heeft één of meer huisdieren, maar wat kost een huisdier nu eigenlijk?
Bij het aanschaffen van een huisdier zijn er meerdere factoren die worden meegewogen in de beslissing. Hebben we er tijd voor? Hebben we er plek voor? Wie gaat hem uitlaten?

Een belangrijke factor die vaak over het hoofd wordt gezien, zijn de financiën die bij een huisdier komen kijken. Vraag je dus altijd af of je de kosten van het huisdier kunt dragen. Vergeet daarbij vooral niet dat het vaak langdurende uitgaven betreft.


De kosten van een huisdier zijn natuurlijk afhankelijk van het soort dier, de grootte en de leeftijd. Voor de hoogte van de kosten sluit ik aan bij de door het Nibud vastgestelde bedragen.


Maandelijkse kosten Jaarlijkse kosten

Hond € 50,00 € 160,00

Kat € 23,00 € 120,00

Vogel € 8,00 € -

Knaagdier € 14,00 € 40,00


Naast deze kosten heb je ook te maken met eenmalige kosten. De belangrijkste eenmalige uitgave is natuurlijk de aanschafprijs. Voor honden ligt deze vaak erg hoog en betaal je voor een rashond of hond met stamboom al snel tussen de € 600,00 en € 1.000,00. Helaas zien we steeds vaker dat honden goedkoper worden aangeboden. Houd er rekening mee dat deze honden vaak ziek zijn en daardoor hoge dierenartsnota's zullen volgen. Bedenk ook dat je jezelf heel snel hecht aan het huisdier. Je zult een ziek dier niet snel terugbrengen naar de fokker. Een kat heeft vaak een iets lagere aanschafprijs, al kost een echte raskat hetzelfde als een rashond. Denk ook eens na over een hond of kat uit een asiel. De aanschafkosten liggen vaak een stuk lager en deze dieren worden meestal door een dierenarts gezien.


Na de aanschaf komen meteen nieuwe kosten om de hoek kijken. Een hond moet verplicht worden gechipt, dit kosten rond de € 50,00. Daarnaast zal een ritje langs de dierenwinkel niet ontbreken. Mandje, voerbak, speeltjes, voer, riem etc. Ook deze spullen kunnen opgeteld een hoog bedrag maken.


Geld moet blijven rollen, de uitgaven voor het huisdier zijn nog niet klaar. Je huisdier zal voer moeten hebben. Hoe groter het dier, hoe meer voer en vaak hoe duurder het voer. Een groot deel van de honden zal eens in de 3-6 maanden een bezoekje moeten brengen aan een trimsalon. Een konijn of cavia zal iedere paar dagen graag een nieuwe bodembedekker willen. Daarnaast zullen honden en katten eens in de zoveel tijd een ontwormingskuur of anti-vlooibehandeling nodig hebben.


In een aantal gemeenten is de hondenbelasting inmiddels afgeschaft. Houd er echter rekening mee dat dit bij jou in de gemeente nog steeds kan bestaan. De kosten voor één hond bedragen maximaal € 122,00 per jaar, voor twee honden bedragen deze maximaal

€ 181,00 per jaar.


Tot nu toe zijn de kosten nog relatief te overzien, maar dat wordt al snel anders wanneer je huisdier een bezoekje aan de dierenarts nodig heeft. Vaak begint de teller al te lopen bij het eerste telefoontje aan de dierenarts. Een consult kost gemiddeld tussen de € 35,00 en

€ 50,00. Naast de consultkosten zijn er vaak medicijnen nodig, ook de kosten hiervan kunnen al snel oplopen. Vergeet bij de aanschaf van honden en katten niet dat ze meestal gesteriliseerd of gecastreerd dienen te worden. Operaties die gemiddeld tussen de € 150,00 en € 300,00 kosten.


In de meeste gevallen zal een huisdier aan het einde van zijn hopelijk leuke en lange leven inslapen bij de dierenarts. Aan het inslapen van huisdieren zijn ook kosten verbonden. Wanneer een huisdier lange tijd bij je in huis heeft geleefd, raak je ontzettend gehecht aan elkaar. Een crematie van een huisdier is tegenwoordig dan ook redelijk normaal geworden. Gemiddeld liggen de kosten van een crematie tussen de € 200,00 en € 300,00.


Is er dan geen verzekering voor deze kosten? Ja, deze is er zeker en wordt door een groot aantal verzekeraars aangeboden. Vaak kan deze verzekering de uitkomst bieden voor hoge kosten. Check bij het afsluiten van de verzekering altijd goed de voorwaarden van de verzekering. Zo kom je zeker niet voor verrassingen te staan.


Als advies wil ik je graag meegeven: bezint eer ge begint. Bedenk altijd of je de kosten voor het huisdier kunt dragen; niet alleen bij de aanschaf, maar vooral ook gedurende het leven van het huisdier.
120 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

留言


bottom of page